Работещи в градския транспорт в София излизат на протест. Движението на автобуси по линии 4, 88,

...
Работещи в градския транспорт в София излизат на протест. Движението на автобуси по линии 4, 88,
Коментари Харесай

15% увеличение на заплатите в градския транспорт в София предлага Васил Терзиев, протестиращите искат повече

Работещи в градския превоз в София излизат на митинг. Движението на автобуси по линии 4, 88, 204, 304, 384 и Hощна автобусна линия номер 4 в столицата ще бъде затруднено. Възможно е да се стигне и до тяхното прекъсване, предизвестяват от КНСБ.

Протестът ще се организира в жк " Дружба " на последната спирка на няколко автобусни линии. Работещите в сектора настояват за 30% увеличение на заплатите. От КНСБ сигнализират, че ниските възнаграждения  в системата водят до липса на кадри и изтощеност на служителите. А това е предпоставка за произшествия. 

Според протестиращите един от главните проблеми са неприятните условия на работа. Магдалена Петкова, която е машинист на една от линиите на трамваи в столичния градски превоз показа, че с изключение на ниските заплати, хората са недоволни и от това, че работят без отмора и дават извънредно доста изключителни смени.

Протестиращите споделиха, че мотрисите, в които се возят столичани, са в извънредно неприятно положение, макар че автопаркът им беше сменен преди няколко години. Части обаче няма нито за трамваите, нито за рейсовете и тролейбусите.
Ако знаят хората на какво се возят, те въобще няма да се качат.
Протестиращите споделят, че им се е налагало сами да купуват разнообразни консумативи, които са нужни за работата им. Средства за работно облекло пък не са получавали от 2019 година Хората са безапелационни, че са подготвени и на още по-големи ефикасни протестни дейности, в случай че настояванията им не бъдат задоволени.

Кметът на София Васил Терзиев одобри на среща представители на протестиращите, с цел да изслуша проблемите им и да се потърси решение на настояванията им.

Протестиращите оповестиха, че в случай че не бъдат задоволени те обаче, ще блокират работата на градския превоз в столицата.

Имахме продуктивна среща с представителите на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и Конфедерацията на труда „ Подкрепа “, на която успяхме да ги срещнем с нашето предложение, което е от няколко точки. Това сподели пред публицисти кметът на София Васил Терзиев след среща с представители на протестиращи от градския превоз, представен от Българска телеграфна агенция.

Първата точка е 15% нарастване на съществена работна заплата, започващо от 1 март, сподели кметът и добави, че ще се търси опция за наново нарастване през годината, което да бъде обвързано и с насърчаване на бонусна система за всички чиновници в обособените сдружения.

Целта ни е да намерим трайно решение, с цел да можем да подтикваме младите водачи да се причислят към транспортните сдружения, сподели още Васил Терзиев.

Част от столичани също поддържат настояванията на работещите в градския превоз в София.

Повече вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР